Vedligeholdelsestips

Hvordan vedligeholder jeg bedst mit produkt?

Tag jævnligt filtrene ud og tøm dem. Rengør filtrene under rindende vand med en børste. Ved rengøring af finfilteret er det vigtigt at rense det på bagsiden, selvom det ser rent ud på oversiden.


Tjek løbende opvaskemaskinens beholdning af groft filtersalt og afspænding.

Med tiden kan der komme en belægning på tromlens indre og på følerne. Følerne virker ikke længere så effektivt, og tørretiden vil blive længere. Belægningen stammer fra rester af skyllemiddel og kalk i vandet fra vasketøjet. Tør tromlens indre med en klud opvredet i eddike.
Rens fnugfilteret i din tørretumbler efter HVER tørring. Tørretiden bliver forlænget betydeligt, hvis du glemmer det.

Vedligehold dine rustfri stålfronter med special-rens/olie – det fjerner alle spor af fingre, brændte madvarer og snavs.


Jo mere fedt, der er på filtret i din emhætte, jo mere brandfarlig bliver den. Husk at rense fedtfilteret i din emhætte med jævne mellemrum – det kan normalt vaskes i opvaskemaskinen.


Er dine kogeplader (masseplader) blevet lyse og blanke efter mange års slid? Så kan du give dem deres oprindelige farve igen ved at behandle dem med kogeplade-rens. Du skal dog først rengøre og tørre dem grundigt. Det er en god idé at varme pladerne godt op, når du har gjort dem rent. Ellers risikerer fugten fra rengøringen at få pladerne til at ruste.

Rengøring af glaskeramisk plade

Du kan få et særligt rengøringsmiddel til din glaskeramiske plade. Når du har brugt det, er det en god idé at tørre efter med en fugtig klud for at fjerne rester af rengøringsmidlet. Tør efter med en tør klud til sidst. Pladen skal helst være tør, inden du tænder den.


Er der sølvlignende pletter på din glaskeramiske plade, kan du sikkert ikke få dem væk med almindelig rengøring. Så kan du i stedet prøve følgende:
1. Kom et par dråber glaskeramik-rengøringsmiddel på pletten.
2. Brug et stykke køkkenrulle og gnid hårdt med en finger over pletten.
3. Når pletten løsnes, ses det som grå afsmitning på køkkenrullen.
4. Gentag evt. behandlingen.

Rens jævnligt afløbet (det lille hul bagerst i skabet) med enpiberenser
Det kan forhindre vanddannelse i skabet, som typisk opstår, når slangen, som leder afrimningsvandet væk, er blokeret. Dette kan ske, hvis emballage eller madvarer rører ved den kolde fordamper og fryser fast. Ved afrimning vil små stykker af emballagen eller madvarerne glide med afrimningsvandet ned i slangen og blokere den.


Dårlig lugt i køleskabet/fryseren kan fjernes:
1. Rester af madvarer i afrimningsskålen bag på skabet
Madvarer, som rører ved bagvæggen fryser fast til bagvæggen. Når isen smelter og løber ned i afløbshullet, vil små stykker af madvarer løbe med. De bliver nu varmet op i afrimningsskålen, som er placeret oven på kompressoren og begynder at afgive lugt.
Træk skabet ud og rengør afrimningsskålen bag på skabet 


2. Stærkt lugtende madvarer afgiver lugt til omgivelserne
Madvarer som f.eks. citron, løg og røgvarer kan afgive lugt til selve køleskabet, og de øvrige madvarer kan komme til at smage af det.
Pak stærkt lugtende madvarer i luft- og lugttætte beholdere.
Opbevar stærkt lugtende madvarer langt fra varer som mælk, æg og ost, som meget let optager lugt fra andre madvarer.


3. Fjern rådden lugt med yoghurt
Mad, der har stået for længe i køleskabet eller frostvarer har været tøet op og begynder at rådne, kan give en frygteligt rådden lugt.
Gør skabet rent med yoghurt, som er den mest effektive måde at fjerne rådden lugt på. Vask skabet. Smør det ind i yoghurt. Lad det sidde på ca. ½ døgn. Mælkesyrebakterierne fra yoghurten vil spise forrådnelsesbakterierne. Vask yoghurten af efter ½ døgn.

Tøm trevle-sien efter hver vask, så undgår du afløbsproblemer og vaskestop.
Rengør sæbeskuffen og dyserne hver måned – brug evt. en tandbørste. Så undgår du dels sæberester i sæbeskuffen samt at dyserne tilstoppes, så maskinen ikke kan tage sæbe/skyllemiddel ind.
Afkalk din vaskemaskine ca. 4 gange om året – det forlænger maskinens og varmelegemets levetid.


Læg bøjle-BH'er i en vaskepose - metalstiveren kan rive sig løs og sætte sig fast i tromlen. En løs metalbøjle kan flænse tøj for tusindvis af kroner og ødelægge vaskemaskinen.

Dårlig lugt i vaskemaskinen kan forebygges:


1. Afkalk vaskemaskinen
Du skal afkalke din vaskemaskine med jævne mellemrum. Der fås specielle tabs (i stil med dem til opvaskemaskinen), der blot lægges i vaskemaskinen ved vask. Eller du kan anvende Hexofosfat i vasken, det både afkalker maskinen og blødgør tøjet.


2. Doser vaskemidlet korrekt
Belægninger i vaskemaskinen skyldes ofte for høj dosering af vaskepulver, som indeholder Zeolit (Zeolit er et erstatningsstof for fosfat i vaskepulver). Zeolit lægger en klæbrig hinde på de indvendige dele af vaskemaskinen, som bevirker udfældninger på vasketøjet og sur lugt i maskinen. Derfor - doser dit vaskemiddel korrekt og efter vandets hårdhed, hvor du bor. 


3. Vask ved høj temperatur
For at spare på energien anbefales det at vaske ved lavere temperaturer. Hvis maskinen aldrig vasker ved temperaturer over 60°C, kan der ske en bakterievækst i maskinen. Dette kan forårsage dårlig/sur lugt. Vask ved 95˚ en gang imellem for at undgå bakteriebelægninger i maskinen. 


4. Vælg et vaskemiddel med fosfat
Hvis du bor i et område, hvor rensningsanlægget, renser for fosfat, skal du vælge et vaskemiddel med fosfat i stedet for zeolit. Zeolit er mere miljøvenligt, men kan give belægning og sur lugt i vaskemaskinen ved overdosering. Der findes svanemærkede vaskemidler både med zeolit og fosfat. 


5. Alm. vedligeholdelse
Lad sæbeskuffen og lugen stå åben, når du ikke bruger maskinen.
Rengør sæbeskuffe og trevlefilter en gang om måneden.

Oplever du, at din selvrensende ovn ikke bliver ren, selvom du bruger renseprogrammet? Så kan det være fordi, emaljens porrer er stoppet til af fastbrændt fedt og derved har mistet sin rengørende virkning.


1. Fjern så meget af det genstridige snavs som muligt. Brug helst et redskab af træ.
2. Smør din ovns sider og bagvæg ind i en kraftig opløsning af opvaskemiddel og varmt vand. Brug en svamp eller børste og skrub godt.
3. Lad det sidde ca. 1 time.
4. Start renseprogrammet og lad det køre 1½-2 timer.


Når renseprogrammet kører, kan der komme kraftig røg og lugt.
Flader uden selvrens
Er din ovnlåge, ribberne og ovnbunden meget snavsede, efter du har kørt renseprogrammet, kan du gøre følgende:

Spray det indvendige lågeglas, ribberne og ovnbunden med ovnrensemidlet K2R.
Lad midlet sidde på i mange timer – gerne 1 døgn.
Vask herefter lågeglas, ribber og ovnbund af med varm vand.
En anden måde kan være at smøre lågeglas, ribber og ovnbund ind i flydende brun sæbe med en svamp. Tænd ovnen på 100°C i 10 minutter, lad den køle og vask den af.